Strona główna Dieta Dieta lekkostrawna – co jeść?

Dieta lekkostrawna – co jeść?

by admin120491203
brzoskwinie

W przypadku niektórych zaburzeń czynności organizmu, niezbędne okazuje się przestrzeganie zaleceń określonej diety. Niniejszy model postępowania ma na celu nie tylko poprawę samopoczucia pacjenta, ale przede wszystkim zahamowanie rozwoju choroby. W przypadku licznych zaburzeń w obrębie układu pokarmowego, jak również po niektórych zabiegach chirurgicznych, niezbędne okazuje się przestrzeganie zaleceń diety łatwostrawnej. Na czym polegają te zalecenia i dla kogo są przeznaczone? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu. 

Dieta lekkostrawna – najważniejsze zasady i zalecenia

smoothieZadaniem diety łatwostrawnej jest odciążenie (przynajmniej części) przewodu pokarmowego, a tym samym zapewnienie lepszego stanu odżywienia i samopoczucia pacjenta. Do jej podstawowych funkcji należy również ułatwienie trawienia oraz wchłaniania składników pokarmowych. Podczas jej przestrzegania, niezwykle ważny jest dobór zarówno odpowiednich produktów, jak i technik kulinarnych.

Wśród najważniejszych zaleceń diety łatwostrawnej możemy wyróżnić:

Po pierwsze: Spożywanie od 4 do 5 posiłków dziennie o stałych porach (z 2-3 godzinną przerwą między posiłkami);

Po drugie: Spożywanie posiłków o umiarkowanej temperaturze. Zbyt gorące lub chłodne posiłki mogą doprowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego;

Po trzecie: Spożywanie posiłków bez pośpiechu w spokojnej atmosferze;

Po czwarte: Wykluczenie ze swojej codziennej diety produktów długo zalegających w żołądku, jak również takich, które odpowiedzialne są za wzmożenie wydzielania soku żołądkowego, produktów bogatych w błonnik oraz wywołujących wzdęcia. Ważne jest również wyeliminowanie tłustych oraz smażonych produktów, suchych nasion roślin strączkowych, ostrych przypraw i alkoholu;

Po piąte: Spożywanie ostatniego posiłku najpóźniej na 2 godziny przed planowanym snem.

Jakie techniki kulinarne należy stosować podczas przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej?

  • Staraj się usuwać zarówno skórki, jak i pestki ze świeżych warzyw i owoców (np. pomidorów);
  • Starannie pozbywaj się zwłókniałych oraz twardych części niektórych roślin (np. fasolki szparagowej);
  • Wydłużaj czas gotowania swoich potraw, szczególnie warzyw i owoców;
  • Miel, ścieraj lub szatkuj na drobne kawałki wszystkie warzywa i owoce, dzięki temu będą one łatwiej trawione przez Twój układ pokarmowy. 

Dla kogo przeznaczony jest jadłospis diety łatwostrawnej?

Dieta lekkostrawna zalecana jest wśród wszystkich pacjentów, u których stwierdzono osłabienie narządu lub całego organizmu, wymagające trybu oszczędzającego. Niniejszy rodzaj dietoterapii stosowany jest szczególnie w przypadkach: stanów zapalnych w obrębie błony śluzowej żołądka, infekcji przebiegających z wysoką gorączką, w przypadkach wrzodowej choroby żołądka lub dwunastnicy, w przebiegu zapalenia płuc, podczas biegunek, u osób starszych, jak również w przebiegu rekonwalescencji po przebytym zabiegu chirurgicznym

borówki amerykańskie

Jakie produkty można jeść, a jakich należy unikać podczas przestrzegania zasad diety lekkostrawnej?

W poniższej tabeli przedstawiony został podział ze względu na produkty zalecane, dozwolone w umiarkowanych ilościach oraz zabronione w czasie przestrzegania zaleceń diety lekkostrawnej.

PRODUKTYZALECANEOGRANICZONEZABRONIONE
PieczywoPszenny chleb, domowe wypieki, biszkopty, bułki pszennePieczywo graham (pszenne), pieczywo drożdżowe, pieczywo pszenne razowe, chrupki pszenneChleb razowy, pieczywo żytnie (świeże), pieczywo chrupkie żytnie
WarzywaDokładnie umyte oraz świeże: kabaczki, dynia, marchewka, patison, seler, pietruszka, pomidory (bez skórki), przeciery oraz soki warzywneBrokuły, kalafior, szpinak, groszek zielony, drobno pokrojone sałatki oraz surówkiWarzywa kapustne, czosnek, cebula, rzepa, kalarepa, brukiew, suche nasiona roślin strączkowych
OwoceŚwieże oraz dojrzałe: jagody, winogrona (pozbawione pestek), owoce cytrusowe, dojrzałe banany, przeciery oraz soki owocowe (domowe)Namoczone śliwki suszone, kiwi, melonNiedojrzałe owoce, czereśnie, daktyle, gruszki, owoce kandyzowane lub w puszkach
Mięsa i rybyChuda cielęcina, królik, młoda wołowina, kurczak, indyk, dorsz, sandacz, okoń, szczupak, mintajWołowina, makrela, śledź, leszczGęsina, kaczka, baranina, łosoś, karp, węgorz
TłuszczeOleje roślinne (dodawane na surowo)Margaryny miękkie, śmietanaSmalec, margaryna twarda, łój, słonina
NapojeMleko o obniżonej zawartości tłuszczu, kawa zbożowa, słaba herbata, rozrabiane 50/50 z wodą soki warzywne i owocowe, woda przegotowanaSłaba kawa, jogurt, mleko pełnotłusteAlkohol, płynna czekolada, mocna kawa, woda gazowana, słodzone napoje, napoje energetyczne, kakao (mocne).
DeseryKisiel oraz budyń domowy, galaretki owocowe, pieczone jabłka, kompoty domowej roboty (rozcieńczone z wodą), przeciery owocoweDomowe wypieki z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu oraz jajekTłuste ciasta zawierające kremy na bazie masła i śmietany, batony orzechowe, słodycze zawierające duże ilości kakao, lody, chałwa

Jak wygląda przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej?

owsianka z jogurtemI Śniadanie: Kanapki z pieczywa pszennego (2 kawałki) z dodatkiem domowej pasty z gotowanego kurczaka oraz warzyw (w tym marchwi, selera oraz natki pietruszki) zmielonej przy pomocy blendera. Do tego liść sałaty masłowej oraz 2 plastry pomidora bez skórki; 

II Śniadanie: Chudy twaróg z dodatkiem puree z dyni cynamonu oraz łyżeczki miodu;

Obiad: Dorsz pieczony w piekarniku podany na puree z ziemniaków, z dodatkiem świeżego kopru; 

Podwieczorek: Domowy budyń waniliowy z dodatkiem musu jagodowo-truskawkowego; 

Kolacja: Zupa-krem z dyni, z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego. 

Podsumowanie

Dieta lekkostrawna jest niezbędna dla regeneracji układu pokarmowego. Dlatego też, jeśli otrzymujesz zalecenie jej przestrzegania po przebytej chorobie lub w trakcie leczenia, należy bezwzględnie stosować się do jej zasad. W celu dostosowania zrównoważonego jadłospisu, zawierającego zestaw niezbędnych składników odżywczych, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie wykwalifikowanego dietetyka. 

Bibliografia:

  1. Beyer P.L., Caviar E.M., McCallum R.W.: Fructose intake at current levels in the United States may cause gastrointestinal distress in normal adults. J Am Diet Assoc 2005, 105(10), 1559-66. Źródło: Fragment artykułu: Myszkowska-Ryciak J., Gajewska D.: Leczenie żywieniowe w wybranych chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci i dorosłych. Gastroenterologia Praktyczna 2011, 6(13), 42-43;
  2. Czerwionka-Szaflarska M., Adamska I.: Ostra biegunka u dzieci – najnowsze wytyczne. Forum Medycyny Rodzinnej 2009, 3(6), 431-38;
  3. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008;
  4. Ryżko J., Socha J. (red): Zaburzenia czynnościowe układu pokarmowego u dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004;
  5. Szajewska H., Mrukowicz J., Albrecht P.: Ostra biegunka – diagnostyka i leczenie. Standardy Medyczne 2000, 2(6), 6-14;
  6. Szczygłowa H.: System dietetyczny dla zakładów służby zdrowia. Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 1992.

Zostaw komentarz

Ta strona używa plików cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Poznaj szczegóły

error: